19 Aralık 2017 Salı

Blockchain

What is blockchain?


Sunumu indirmek için tıklayın

First and foremost, Blockchain is a public electronic ledger - similar to a relational database - that can be openly shared among disparate users and that creates an unchangeable record of their transactions, each one time-stamped and linked to the previous one.


Her şeyden önce, Blockchain, açık bir şekilde farklı kullanıcılar arasında paylaşılabilen ve her biri zaman damgalı ve bir öncekine bağlı olan işlemlerinin değişmez kaydını oluşturan, bir ilişkisel veritabanına benzer bir elektronik defterdir.

Each digital record or transaction in the thread is called a block (hence the name), and it allows either an open or controlled set of users to participate in the electronic ledger. Each block is linked to a specific participant.


İş parçasındaki her dijital kayıt ya da işem (blok olarak adlandırılır). Daha sonra açık ya da kontrollü kullanıcı setinin elektronik defterin içine girmesine izin verir. Her blok belirli bir katılımcıya bağlıdır.



Blockchain can only be updated by consensus between participants in the system, and when new data is entered, it can never be erased.

Blockchain yalnızca sistemdeki kulancılar arasındaki fikir birliğiyle güncellenebilir ve yeni veri girildiğinde hiçbir zaman silinemez.

The blockchain contains a true and verifiable record of each and every transaction ever made in the system.


Blockchain, sistemde yapılan her işlemin gerçek ve doğrulanabilir bir kaydını içerir.


What does blockchain do?

As a peer to peer network, combined with a distributed time-stamping server, blockchain databases can be managed autonomously to exchange information between disparate parties.


Dağıtılan bir zaman damgalama sunucusu ile birlikte bir eşler arası ağ olarak blok zincir veritabanları, farklı taraflar arasında bilgi alışverişinde bulunmak için özerk olarak yönetilebilir.

There's no need for an administrator. In effect, the blockchain users are the administrator.

Bir yöneticiye gerek yok. Sonuç olarak, blockchain kullanıcıları yöneticidirler.


How secure is blockchain?

While no system is «unhackable» blockchain's simple topology is the most secure today, according to Alex Tapscott, the CEO and founder of Northwest Passage Ventures, a venture capital firm that invests in blockchain technology companies.


Blockchain teknoloji şirketlerine yatırım yapan bir risk sermayesi şirketi olan Northwest Passage Ventures'ın CEO'su ve kurucusu Alex Tapscott, hiçbir sistem «kırılamaz» olmamasına karşın, blok zincirinin basit topolojisi bugünkü en güvenli sistemdir.


public vs. private blockchains

There are a variety of blockchain permutations, and they fall mainly into one of two categories - public or private. Public blockchains allow anyone to see or send transactions as long as they're part of the consensus process.


Çeşitli blok zincir permütasyonları vardır ve bunlar genel olarak kamu veya özel olmak üzere iki kategoriden birine girer. Genel blok zincirleri, fikir birliği sürecinin parçası olduğu sürece herkesin işlemleri görmesine veya göndermesine izin verir.


Which industries use blockchain?

Shipping, Fintech, Healthcare, Blockchains are being put to a wide variety of uses in several industries.

Nakliye, Finansal teknoloji, Sağlık hizmetleri, Blockchain teknolojisinde çeşitli endüstrilerde çok çeşitli kullanım alanlarına giriyor.


Blockchain in FinTech

Accenture recently released a report claiming blockchain technology could reduce infrastructure costs for eight of the world's 10 largest investment banks by an average of 30%, "translating to $8 billion to $12 billion in annual cost savings for those banks.

Accenture geçtiğimiz günlerde, blok zincir teknolojisinin, dünyanın en büyük 10 yatırım bankasından sekizinin altyapı maliyetlerini ortalama % 30 azaltabileceğini iddia eden bir rapor yayınladı ve "bu bankalar için yıllık maliyet tasarrufu 8 milyar dolardan 12 milyar dolara çıkıyor" dedi.


Blockchain Summary

Blockchain (or distributed ledger technology) is a hot topic for discussion it has the potential to revolutionise domestic and international transactions but of course also comes with its disadvantages.

Blockchain (veya dağıtılmış defteri teknolojisi) tartışma için sıcak bir konudur yurtiçi ve yurtdışı işlemlerde devrim yaratma potansiyeline sahiptir fakat tabii ki dezavantajları da vardır.

The Blockchain was invented in the context of the digital currency, Bitcoin (which by now, most people have heard of). The Blockchain is a public ledger of all the Bitcoin transactions, which  continues to grow exponentially. 

Blockchain dijital para birimi olan Bitcoin (bugüne kadar çoğu insanın duymuş olduğu) bağlamında icat edildi. Blockchain, katlanarak büyümeye devam eden tüm Bitcoin işlemlerinin kamuya açık bir defteri. 

Blockchain allows parties to transact securely in the absence of a third party intermediary and it is clear that some businesses recognise the potential savings connected to Blockchain or other distributed ledger technology.


Blockchain partilerin üçüncü taraf arabuluculuğu olmadan güvenli bir şekilde işlem yapmasına izin verir ve bazı işletmelerin Blockchain'e veya diğer dağıtılmış defteri kod teknolojisine bağlı potansiyel tasarrufları tanımış olduğu açıktır.



So how does it work? Thousands of computers around the world are connected to the Blockchain, each holding a copy of the Blockchain history record.
Peki nasıl işliyor? Dünyanın dört bir yanındaki binlerce bilgisayar, her biri Blockchain tarihçesinin bir kopyasını tutan Blockchain'e bağlı. 


There is no official copy and no computer is seen as more valid than another - they each mutually verify the ledger and there is no centralised authority (such as a government or a bank). This decentralisation is one of the revolutionary aspects of the technology.


Hiçbir resmi kopyası yoktur ve hiçbir bilgisayar başka bir bilgisayardan daha geçerli sayılamaz - her biri karşılıklı olarak defteri teyit eder ve merkezi bir otorite (hükümet ya da banka gibi) yoktur. Bu ademi merkeziyet, teknolojinin devrimci yönlerinden biridir.







Hiç yorum yok :

Yorum Gönder